10 gode råd til vordende lokalpolitikere

For 20 år siden hadde jeg min egen lille nettavis, nettavisen HO. Fant igjen en artikkel derfra. Er rådene fortsatt gjeldende?

1. Vær generellt i mot all forandring. Folk trives best med det vante, ikke gjør det vanskelig for dem, og for deg selv. Forandringene får ikke du gjort noe med allikevel. De kommer uansett, og blir tredd nedover hodene våre av sentrale myndigheter, markedskreftene, og av et ”regionsråd” hvor du ikke helt forstår hva som foregår.

2. Ikke ta standpunkt for eller mot medlemskap av EU. Da kan du jatte med den du sist prater med. EU debatter kan også bli følelsesladde, og skape stort sinne. Sørg for at dette sinnet ikke blir rettet mot deg. Det er mange gode argumenter både for og mot. Lær deg alle!

3. Nei til ulv. I Hedmark er det et relativt trygt standpunkt. Vis heller ditt sanne engasjement for truede dyrearter ved å snakke om bevaring av tigrene i India, og løvene i Afrika. Dette er alle eninge om. Og ufarlig. Underslå at tigre og løver dreper og spiser mange mennesker. Hva blir dette mot noen søte små lam på nabogården? Dessuten er distriktene avhengig av sauehold! Uten sauer, ikke noe bygdeNorge.

4. Økt satsing på barn, unge, skole og eldreomsorg. En sikker vinner, som berører de fleste. Du kjenner sikkert ei dame på 82 som ikke fikk plass på ”hjemmet”. Bruk historien for det den er verdt, og folk vil nikke ”gjenkjennende”. En skole i din kommune mangler garantert vedlikehold. Forlang oppussing av den! Vær forsiktig med å mobbe lærerne, ved for eksempel å hevde at de er for mange, tjener for mye, og har for lang ferie. I virkeligheten er de blakke og utslitte. De er dessuten veldig taleføre, og det er kanskje ikke du. Og mange av dem er partikollegaer av deg.

5. Det er for mange ansatte i kommunene. Også en sikker vinner. Ikke skjel til punktet over, men glem at kommunal sektor sektor stort sett består av folk som jobber med barn, unge, eldre og funksjonshemmede, at den viktigste innsatsfaktoren er mennesker, og at 80-90% av utgiftene er lønnsutgifter. Det er for mange ansatte, uansett! Og de er late, med mange og lange pauser. Fyr oppunder gamle myter! Og at du er arbeidsgiver for disse latslampene, er ikke så nøye. Ingen begynner med lokalpolitikk for å være arbeidsgiver!

6. Konkurranseutsetting av kommunale tjenester. At det i store deler av Hedmark ikke er noen å konkurrere imot, er det så nøye da? Prinsipper er vikige! Utredningene holder også alle byråkratene i arbeide, og det blir mange og lange møter og diskusjoner av slikt. Dessuten, latslampene skjerper seg når de hører det skremmende ordet ”konkurranseutsetting”. En hyggelig bieffekt, som viser at du alikevel tar arbeidsgiverrollen alvorlig.

Tjenester utført av ”private” skaper også en helt annen merverdi for samfunnet. For eksempel: Når du blir født på et sykehus, er du en utgift på et offentlig budsjett. Når du dør, og blir begravet av et privat begravelsesbyrå, gir du et positivt bidrag til brutto nasjonalprodukt! En trenger ikke BI for å skjønne dette med verdiskapning.

7. For politikere med større ambisjoner. Sørg for å ligge i etterkant av utviklingen. Andre, med et mer perifert forhold til velgerne, får ta seg av den. Skjel også til pkt.1. Utvikling er farlig, og er nærmest ensbetydende med avvikling. Hvor ble det av toget, postkontoret, ligningskontoret, vegkontoret, politikammeret, nærbutikken, og snart, lensmannskontoret…? Og mannen fra e-verket, televerket og vegvesenet?

Vis din store handlekraft ved å protestere kraftig når beslutningene likevel er fattet. Ta da gjerne initiativet til å sette opp en delegasjon som kan reise til en statsråd og et departement, og fortelle hvor håpløst alt blir. Opptrer du på en annen måte enn dette, ja da er du gammeldags, tenker politisk styrt samfunnsutvikling, og faller garantert i unåde hos de ledende i ditt parti.

8. Innvandring, nei takk! Igjen en sikkert vinner. Spinn videre på gamle myter og historier, disse kan du! Og lefle gjerne med det rasistiske når mikrofonene er slått av. Ikke forsøk å bidra til en nyansert debatt, det blir bare tull uansett. Ingen vet forskjellene på arbeidsinnvandring, flykninger, kvoteflykninger og asysøkere alikevel. Unngå et par feller. Ikke alle russiske kvinner er prostituerte, noen er leger. Og grønnsaksbutikker er greit.

9. Kommunale avgifter er for høye! Ingen ser feier’n lenger, og vannet i springen er for dyrt. Opptil 1-2 øre pr. liter, levert frisk, kaldt og bakterifritt ved kjøkkenbenken, 24 timer i døgnet. Kildevann på plastflasker i butikken til 15 kr. pr. liter er karakterisert som billig. Og dessuten, sentrale rikspolitikere og statssekretærer sier de kommunale avgiftene må ned, uansett, og da er det sant! Selv om tjenstene kun skal være selvfinansierende. Noe annet er ulovelig. Den samme staten sier at kommunene må utnytte sine inntektsmuligheter 100% for å få sine statlige tilskudd Glem det!

10. Husk din rolle som ”ombudsmann” for velgerne. Ta opp alle saker du hører om, ukritisk, selv om du vet at forholdet skyldes vedtak du selv har vært med på å fatte. Folk kjenner ikke bakgrunnen. Vær populist! Også saker der særlig du selv blir berørt. Da får ”kommunens beste” komme i annen rekke. Det er greit å være ”navlebeskuende”. Alle er vi egoister, og skjønner det.